Lektionsidéer, Litteratursamtal

Singers melodi

Singers melodi (text av Vanna Rosenberg, illustrationer av Cecilia Heikkilä) är en bok jag ofta tipsar om och har gjort sedan den kom ut 2016. Jag tycker det är en utmärkt högläsningsbok för lågstadiet som öppnar för samtal.

Berättelsen om den kringresande cirkusen och sjölejonet Singer är berättad som en saga med nära tilltal till läsaren. Textens styrka är för mig det mångfacetterade språket och dessutom tar illustrationerna plats på sidorna och är ljuvliga.

När jag läst boken tillsammans med elever har jag först visat boktrailern och börjat samtalet där, innan vi öppnat boken utan bara studerat själva omslaget. Jag har visat boktrailern två gånger med varvat samtal däremellan. Först titta på boktrailern, samtala i gruppen. Sedan titta på boktrailern igen men nu läser jag texten som syns i bild (som ofta kan vara svår för elever i den åldern att hinna läsa), sedan samtal på nytt i gruppen. Mitt mål med att visa boktrailern har varit att eleverna ska skapa en förförståelse för bokens innehåll och samtalet kretsar kring vad vi tror om handling, karaktärer, platsen och så vidare.

Jag har dessutom under högläsningen vävt in musiken som ett inslag till delar musiken kopplar till.

Detta tycker jag skapar en större värld för boken, när den får växa med rörlig bild och toner.

1 reaktion på ”Singers melodi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *