En pedagog filosoferar ..., Tankar om läsning

Vad ska barn läsa?

Reportaget i Svensk Bokhandels katalog för sommaren 2019 om barnbokskritik har stannat kvar i min tanke senaste dagarna. Själva ingressen i sig är tydlig och bara den i sin korthet är värd att prata vidare kring, redan där väcks viktiga frågor. Vill varmt rekommendera en läsning av reportaget i sin helhet som i katalogen får ta plats, hela tio sidor i utrymme, vilket jag tycker är fantastiskt. För prenumeranter finns reportaget att läsa här. Annars kanske katalogen finns på ditt närmaste bibliotek?

Reportaget tar bland annat upp att trots att barnboksutgivningen har ökat senaste åren har platsen för barnbokskritiken minskat. Det är en konstig ekvation.

Eftersom jag arbetar med frågor kring hur vi kan väcka barns litteraturintresse så får jag ofta frågor på mina bästa tips och knep, detta från både pedagoger och föräldrar. Att jag använder just begreppet litteraturintresse istället för läsintresse är för att jag tror att intresset för läsningen börjar i intresset för litteraturen.

Mitt bästa tips och knep för att få ett barn att bli intresserad av läsning är att ge ett personligt boktips till barnet.

Jag ger inte barnet i första hand statistik och diagram på hur läsförståelsen sjunker i vissa undersökningar och att det är viktigt att bryta trenden.

Jag lägger inte forskning som argument för läsning i första hand i barnets knä.

Jag lägger en bok i barnets hand.

För där tror jag intresset för läsning börjar, när vi får vara med om en stark läsupplevelse och sedan söker efter en till lika bra och en till och en till.

Men för att jag ska kunna lägga en bok i barnets hand behöver jag ha kunskap om vilken bok jag ska välja. För att kunna göra det valet läser jag givetvis mycket barnlitteratur själv och gör val därefter. Jag läser den barnbokskritik som finns att tillgå men jag önskar verkligen att den vore bredare och mer. På Instagram följer jag många boktipskonton, jag har själv ett sådant konto i viss mån, men vi behöver också barnbokskritik som tar plats på kultursidorna, i våra lurar och i tv-soffor. Som går djupare ner i litteraturen än det utrymmet som Instagram har att tillgå.

Jag tänker mycket på att vi vuxna kanske lite mindre behöver prata om att barn ska läsa och mer om vad barn kan läsa. Vi behöver prata mer om barnböcker.

1 reaktion på ”Vad ska barn läsa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *