Halsen rapar hjärtat slår, rim för 0 till 100 år!

Det stöter ibland på patrull när man önskar spränga boxar och det är väl därför som den här boken kategoriseras med rekommenderad läsålder 3-6 år i bokhandel fast det mycket tydligt står annat uttalat på omslaget. Och detta ÄR poesi för alla, tro inget annat.

Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0-100 år (text & illustrationer: Lisen Adbåge och Emma Adbåge) är en utmärkt bok att köpa in i större upplaga på skolbibliotek tycker jag för att elever i ett litteratursamtal ska få möjlighet att antingen sitta med ett eget exemplar eller sitta två och två. Detta har jag gjort i halvklasser, gett tid till eleverna att bekanta sig med innehållet och sedan har varje elev fått högläsa en dikt eleven fastnat för (antingen för att det är en favorit, eller för att det väcker någonting annat).

Vid högläsningen kan man i gruppen lyfta tankar, där var och en får fundera kring frågorna:

  • Vad händer i dikten?
  • Vad lägger du märke till i dikten?
  • Vad vill dikten säga?
  • Betyder den här dikten dig något?

Mer om poesi i undervisningen finns på sidorna 171-177 i Får man använda sin fantasi?.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *