Högt & lågt, Tankar om läsning

Att skapa ett hemmabibliotek

Ett återseende av Hermans bibliotek från tidigare inlägget, en trälåda på golvet:

Detta är ett tips till alla föräldrar: placera böcker så att barn själva kan bläddra och botanisera bland böckerna. Böcker behöver inte stå i ordning, böcker ska ut på golvet och läsas i. Böcker ska vara nära golvet, inte högst upp i bokhyllor.

Det är många som kör med tavellister och att fronta bilderböcker vilket är en fantastisk idé. Här är något att inspireras av, hur författaren Lisa Bjärbo gjort i sina barns rum för att exponera böckerna, kika in här. Särskilt småbarn väljer ju ofta böcker på grund av boksomslaget eftersom småbarn inte kan läsa boktitlar på bokryggar.

Hemma hos mig bor inga barn men eftersom jag jobbar med barn och läsning finns det en hel del barnböcker i min bokhylla, dessa har jag strategiskt placerat på nedersta hyllan för att barn som kommer på besök ska se att jag har bilderböcker hemma. Och när det kommer barn hem till mig brukar jag rycka ut böckerna och visa att det går utmärkt att lägga ut alla på golvet. Böcker ska ju läsas.

När jag föreläser med fokus på att vara en läsande familj (alltså läsfrämjande i hemmet) ger jag tips till hur man skapar ett hemmabibliotek och varför man ska ha ett. Viktigt att säga i detta är att man behöver inte ha sprillans nya flådiga böcker hemma, det går alldeles utmärkt att köpa på loppis också. Faktum är att det finns mycket i nyskick att köpa även på loppis, för en mindre peng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *