Direkt från klassrummet, Ute på jobb!

När fakta blir skönlitteratur

Förra veckan var jag i Emmaboda kommun, på Vissefjärda skola och höll i skrivworkshops för skolans alla elever. Från förskoleklass till årskurs 6. Det blev två dagar med väldigt mycket skrivande och prat om skrivandet.

Tillsammans med förskoleklass, årskurs 1 och 2 höll jag i berättarverkstad och det resulterade i tre mycket fantasirika berättelser som innehöll bland annat en krokodil, en regnbågscykel och Sigges pizzeria som serverar stans bästa kebabpizza.

Med årskurs 3-6 var det fokus på gestaltning i skrivandet. Och när jag avslutade en av lektionerna med de fem frågorna (läs mer om frågorna på sidorna 219-245 i Får man använda sin fantasi?) svarade en elev på frågan om vad vi hade gjort: ”vi skrev en faktatext och ändrade den till en berättelse om oss”. Och jag blev helt bara … just det ja, det gjorde vi.

Skrivövningen vi gjort var Världen är … (mer om den på sida 96 i Får man använda sin fantasi?) och det är en övning jag gjort så många gånger med deltagare i alla åldrar – barn, unga och vuxna. Men aldrig tidigare har jag hört någon formulera det så i en analys, att fakta blir skönlitteratur i den övningen. Men det är ju just så som eleven är inne på, så skarpsynt tanke.

Och därför gillar jag mitt jobb så mycket. Att varje dag få se någonting från en ny vinkel.

Om några veckor ska jag tillbaka till Vissefjärda igen, vilket jag ser fram emot!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *