Direkt från klassrummet, Skrivövning

Fruktdiktskrivande

En av mina favorit-skrivövningar är att skriva fruktdikt, detta för att sätta strålkastarljus på det ljuvliga i gestaltning. Får man använda sin fantasi? tar upp gestaltning på sidorna 139-147, med en förberedande övning, diskussionsfrågor, själva fruktdikt-övningen med litteraturexempel och flera elevtexter lyser med sin briljans (banandikter, tomatdikter, plommondikt, mangodikt och en drakfruktsdikt).

Detta är en övning som jag verkligen vill rekommendera för att den är användbar till elevernas framtida skrivande och i textsamtal. Att uppmana en elev att ”skriva gestaltande” kan ibland ge respons tillbaka ”vad var gestaltande nu igen”, men om jag säger ”skriv som i fruktdikten” så har det gett tydligare respons är min upplevelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *