Att äga läsandet

”Litteratur som litteratur”

omslag3-14

Nya numret av Opsis dök ned i brevlådan häromveckan och det tar sin tid att läsa igenom. Finns ju så mycket att läsa. Visst älskar man sådana tidningar? Som man läser och inte bläddrar.

Jag fastnade särskilt för artikeln Bild, litteratur, musik – vart tog de vägen i lärarutbildningen?. Här ett citat från Magnus Jansson som är litteraturvetare och utbildar förskollärare vid Mälardalens folkhögskola:

”Det är viktigt att barn får möta alla typer av konst och litteratur, det ska vara lustfyllt och öppna dörren till en spännande värld, så att barn får chans att möta litteratur, konst, musik utan att det nödvändigtvis ska vara kopplat till om de är duktiga eller ej. Det finns en risk för att man använder litteratur som ett läromedel, man tänker inte på innehållet, eller på att alla barn ska få möta litteratur som litteratur …”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *