Direkt från klassrummet Läsövning Lektionsidéer Skrivövning

När man väntar på något bra

Skrivövning8

Som utlovat från gårdagen blir det mer av Pär Lagerkvists Jag har gått inunder stjärnor. Min absoluta favoritdikt som jag fick äran att läsa på en vigsel för ett tag sedan. Och till ett annat bröllop målade jag en träbänk till brudparet och under sitsen skrev jag: Jag har gått inunder stjärnor för att komma hit till dig. Ljuvliga ord. Och än mer ljuvligt blir det tillsammans med Bo Sundström och Frida Öhrns röster, sök upp albumet Den lyckliges väg.

Bra grej till klassrummet tycker jag att arbeta dubbelt med dikten. Först läsa tillsammans och sedan lyssna till musiken. Vad händer i det samarbetet med vår uppfattning om texten och vår tolkning. Där finns mycket att prata om.

När jag en gång plockade fram den här dikten i klassrummet med mina elever och ställde frågan till vara och en – Vad säger dikten dig? – svarade en elev: Att om man väntar på något bra kan man vänta länge.

Åh, visst är det så.

I klassrummet, efter ett filosofiskt samtal, varför då inte öppna för en skrivövning med startmeningen: Jag har gått inunder stjärnor …

Tänk vilka filosofiska tankar det kan öppna. För vad är det egentligen vi väntar på?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *