Ämnesintegrera Lektionsidéer Utdrag från boken

”Äntligen en dikt jag förstår”

Litteraturtips2

Utdrag från sida 176-177, under rubriken Välja poesi som litteraturexempel:

Poesin finner inga gränser så visa det i urvalet du gör inför lektionerna. Låt dikterna ni läser vara metaforiska, blommande, svävande, knäppa, knasiga och flängiga. Låt de handla om allt vad poesi handlar om, våga skapa mixen för det är mixen som kommer skapa intresse i gruppen. Om vi enbart läser dikter som handlar om kärlek och sånt fångar vi förmodligen bara intresset hos de som är intresserade av kärlek och sånt. Och alla är inte det, en del vill veta mer om oljetankar, kommunism och innebandy. Välj dikter som handlar om det också.

Blanda långa dikter med korta, de som rimmar med de som inte gör det, de som är skrivna på hexameter med de som leker med språket och med utrymmet på papperet. Blanda, blanda, blanda. Välj något som kan passa alla smaker.

Vid en längre högläsningsfrekvens då jag läst dikt på dikt kom vi fram till en dikt av Bengt Cidden Andersson, varpå en av eleverna utbrast:

”Äntligen en dikt jag förstår.”

I urvalet har jag egentligen bara en regel: allt ska vara på originalspråk. Lite avigt är det att läsa rysk poesi och diskutera ordval då den ryska poeten inte själv valt orden i den svenska översättningen. Så mycket bra poesi är skriven på svenska, låt den poesin gå först. Alternativt kan ni ämnesöverskrida och läsa engelsk poesi i engelskan. Inte en dum idé.

När jag väljer är jag heller inte så värst traditionell, jag ser nämligen ingen skillnad i poesin hos Pär Lagerkvist eller Håkan Hellström. Båda har ju vrängt och skruvat på sina hjärtan, speglat formuleringar i ljus och mörker, gått av och an i sitt krampande och försökt gaska fram de alldeles rätta orden. På samma sätt som Melissa Horn skriver lika mycket poesi som Kristina Lugn. I mina ögon alltså.

Alla låtskrivare klarar dock inte av att bli synade under mikroskop, en del låttexter mår bäst av att gömma sig under en catchig melodi. Men en del klarar av närläsningen.

När vi ändå rör oss i musikens värld finns det anledning att nämna dikter som blivit tonsatta. Mando Diao sjunger Gustav Frödings dikter på albumet Infruset, Bo Sundström och Frida Öhrn sjunger Pär Lagerkvist på albumet Den lyckliges väg och Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran på albumet som heter just Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran.

Spela upp musiken i klassrummet och resonera kring dikterna både enskilt och tillsammans med musiken, hur kommer de fram i de olika versionerna tycker ni?

* * *

Bilden ovan är på Pär Lagerkvist dikt Jag har gått inunder stjärnor, mer om den i morgon …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *