Länkar vidare

Ja, man får använda sin fantasi

opsis

Hoppas att fler av er upptäckt den här fina tidningen. Opsis Barnkultur. Finns inte precis överallt, men hos välsorterade tidningsställen. Och för att inte missa kan man ju bli prenumerant, eller beställa tidigare nummer via hemsidan.

Senaste numret satt jag på ett mycket svettigt tåg i somras och läste. Ett särskilt citat fastnade jag då för från Sven-Eric Liedman, författare och professor i idéhistoria. Rubriken var Leken och lärandet:

”De estetiska ämnena ger en frihet som också kan befria fantasin. Fantasin – förmågan att föreställa sig det annorlunda, det nästan otänkbara – är en lika viktig förmåga för kunskapen som minnet. Fantasin är nödvändig både för det abstrakta tänkandet och för inlevelseförmågan. Men den måste övas upp, tränas – precis som minnet. Fantasin ger oss verktyg att ställa frågor som inte är självklara. Sådana frågor är kunskapens inre drivkraft. I allvarets skola ska eleverna bli svarsmaskiner. I den goda skolan lär de sig framför allt att ställa de goda, perspektivöppnande frågorna.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *