En pedagog filosoferar ...

Schh! Vi högläser.

Inte alltid blir det lyckat att bedriva högläsning i rummet bredvid träslöjden med bullrande sågar och grejer. Inte heller blir det särskilt lyckat om tre stycken i följd knackar på dörren, kikar in med huvudet och inser efter fyra sekunder att de kommit fel. Helst ska en högläsningsstund vara en lugn stund då det skapas hög koncentration hos den som lyssnar. Utan att någonting runtom stör.

”Det är svårt att följa med när du högläser”, är inte en så ovanlig kommentar från en elev. Men låt det hela inte stanna vid att konstatera detta, prata istället om varför det är svårt att följa med. Sitter eleven obekvämt? Sitter eleven för långt bort från dig för att höra? Vill eleven ha texten framför sig och följa med i texten? Allt går att prata om för att sedan hitta en lösning på.

Och vad gäller huvudena som sticker in i fyra sekunder för att sedan ursäkta sig, sätt då upp en vänlig, trevlig, ljuv men bestämd skylt på dörren.

           Inspiration15

Om du vill läsa mer om högläsning, bläddra till sida 65 i Får man använda sin fantasi?.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *