Skrivövning

Skriv utifrån en bild

Att skriva utifrån en bild är ett ganska vanligt grepp och går att variera på flera sätt. Bilden kan vara en bild som någon av eleverna tagit med sig, eller att varje elev tar med sig varsin bild som läggs i en låda och så får alla dra varsin ny bild. Bilden kan vara ett känt konstverk, ett fotografi från en dagstidning, ett bokomslag eller en illustration i en bok. Till den här skrivövningen har jag valt en illustration från Kitty Crowthers Den lille mannen och Gud:

Den lille mannen och gud

När skrivövningen ska genomföras i klassrummet, berätta helst inte titeln på boken. Det kan du berätta efteråt. För helst vill vi ju att eleverna själva ska få skapa bilden av vem hen är till vänster.

Skriv sedan i tio minuter.

Högläs!

Om man vill twista till det kan man ge någon av följande utmaningar:

Skriv utifrån rådjurets perspektiv.

Skriv i futurum.

Få med alla fem sinnen i din text.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *