Att äga läsandet Högläsning Länkar vidare

Nice med högläsning!

En tanke som stannat kvar sedan Läskonferensen är om alla verkligen förstår att vi har stora problem i den svenska skolan ..? Många vet nog det. Det tror jag. Om inte annat så har väl de flesta läst rubrikerna i kvällstidningarna. Men tyvärr tror jag många tänker att det är just skolans problem. Att det inte är ditt och mitt problem. Det är lärarna som ska styra upp det där, rektorn som måste ta ansvar, politikerna som måste fatta bättre beslut. Till en viss gräns är det så. Men! Skolans problem är vårt problem. Ditt och mitt. Det är ett samhällsproblem. Och jag tror bara vi kan nå förändring om alla engagerar sig och vi arbetar tillsammans.

Jag återkommer hela tiden till detta med hur viktiga vuxna är för barnets läsande och skrivande. Att ha förebilder är viktigt. Att pappa och mormor har en bok på nattduksbordet är en viktig signal. Det är viktigt att det finns utrymme för läsandet och skrivandet hemma. Att vuxna och barn tar till vara på de vardagliga språkhändelserna tillsammans. Att läsa på skyltar. Läsa sms. Skriva inköpslistan tillsammans. Skriva en lapp på köksbordet till storebror: ”Det finns nybakade bullar på bänken.”

Det finns mycket vi kan göra och behöver göra. Tillsammans. Och engagerat.

Jag blir så glad när jag hör att det är andra som också förstått det här. Som förstår att det inte funkar att lämna barnet på förskolan eller i skolan och tro att precis allt löser sig och att skolan kan och hinner ta hand om precis allt. Det gör mig extra glad när någon med en stark röst väljer att förmedla det budskapet.

I förra veckan skrev UnderbaraClara som har ungefär 200.000 unika besökare varje vecka ett inlägg om högläsning:

”För mig är det så himla viktigat att läsa mycket med Bertil! Framförallt gillar jag det själv. Det är en lugn, kravlös stund med där vi hinner småprata om och jag dessutom får en inblick i vad som försiggår i hans värld. Helt naturligt kan man resonera om en massa olika situationer. Varför är Måns alltid så dum mot Pelle Svanslös? Har du tänkt på att Alfons pappa låter precis som jag när jag blir sur? Och plöstligt får man höra om vad som hänt på förskolan. Vilket barn som sagt vad och ifall någon blivit ledsen. Allt det som inte alltid kommer naturligt för en treåring att berätta annars.”

Hiphop-artisten Petter som för övrigt medverkade på Läskonferensen postade häromdagen på sin Instagram en bild där han själv högläser, med bildtexten:

2014-05-08

Nu fortsätter jag söka runt på Facebook, Instagram, Twitter och bloggar. Vill ha fler förebilder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *