Litteratursamtal

”Anton, jag gillar dig”

anton-jag-gillar-digPeter Pohls Anton, jag gillar dig! är en klassisk sträckläsnings-bok. Det finns ett driv i berättelsen och frågor mellan raderna som man önskar svar på, därför fortsätter jag läsa. En sida till, en sida till, bara en sida till. Plötsligt är boken slut.

Det jag främst skulle vilja prata om i ett litteratursamtal är karaktärerna. För karaktärerna i det här fallet tycker jag är väldigt intressanta. Vad vet vi egentligen om karaktärerna? Vad kan vi veta helt säkert och vad tror vi oss veta? Är det möjligt för oss att göra karaktärsbeskrivningar? Hur mycket får vi hjälp av i texten och vad måste vi leta efter mellan raderna? Och vad finns egentligen mellan raderna i den här berättelsen?

Det jag själv fastnar för i den här boken är jag-formen och du-tilltalet. Jag gillar vad det gör med berättelsen. Och det är just det starka du-tilltalet som redan i inledningen gör att jag blir fast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *