Att äga läsandet Högläsning Länkar vidare

35 procent högläser för sina barn

”För 11 år sedan läste 74 procent av alla svenska föräldrar högt för sina barn en genomsnittlig dag. År 2012 var motsvarande siffra 35 procent, enligt en undersökning från Läsrörelsen och Junibacken. Samtidigt är de flesta forskare överens om att högläsning bygger barnets ordförråd, ger en språklig medvetenhet och ökar chanserna för att barnet själv ska bli en bokläsare.”

Några siffror och rader från en artikel på Barnkanalen.se om Lässugen som jag berättade om igår. Artikeln fortsätter …

”Forskning visar också att högläsningen ger som mest om man stannar upp i texten och pratar om vad som hänt och kommer att hända. Därför ger Lässugen tips på hur man som vuxen kan göra läsningen både roligare och mer utvecklande.”

Därför är mitt tips till dig som förälder, placera inte bara barnet framför skärmen för att titta på programmet utan placera även dig själv. Då kan du på så vis få nyttiga tips på hur du kan fortsätta med högläsningen tillsammans med ditt barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *