Ute på jobb!

Språkträff i Mörbylånga kommun

2014-03-24-1

I veckan har jag varit ute på föreläsnings-jobb och träffat lärare i Mörbylånga kommun. Åttio stycken var vi samlade i lokalen och temat för vår Språkträff var ”Läsning och läsförståelse”. En av rubrikerna handlade om vår inställning till litteratur, vår inställning i skolan och hemma. Detta är ett väldigt viktigt diskussionsämne tycker jag. Att vi funderar över vilken inställning vi själva har, vilken viktighets-stämpel vi själva sätter på litteraturen och hur vi lyfter fram litteratur och läsning för barnen. I skolan och hemma.

Lärarna fick själva beskriva sin inställning till litteratur på en post-it-lapp:

2014-03-24-2

Flera intressanta tankar och funderingar lyftes fram på väggen, här är några exempel:

Rikedom! Jag känner mig fattig om jag inte har en bok på gång. 

Jag behöver litteratur för att förstå mina medmänniskor runt om i världen och för att förstå mig själv. 

Litteratur utvecklar mig. Läser jag inte stannar jag.

Läsning/litteratur är min belöning. 

Jag behöver litteratur för att få använda min fantasi, träna på att släppa den fri. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *