Litteraturtips Utdrag från boken

Varför är Strindberg sur?

Utdrag från sida 75 i boken under rubriken Tänk Strindberg – fast tvärtom:

Att avdramatisera skrivandet handlar också om att visa att skrivandet inte alltid behöver vara varken allvarligt eller pretentiöst. Många tar skrivandet på väldigt stort allvar och det ska man visa respekt för, däremot behöver inte alla vara lika plågade i sin skrivprocess. Skrivandet kan lika gärna vara väldigt tramsigt och löjligt, det går lika bra det. Jobba därför aktivt med er skrivmiljö i klassrummet, sträva efter förutsättningar som stimulerar skrivandet, som inspirerar till det och tillåter det att vara kreativt. Miljön ska tillåta skrivandet vara pretentiöst, handla om det allra närmaste och svåraste men samtidigt måste skrivandet ibland tillåtas att vara helt fritt från prestationskrav och bli en lek med språket.

När jag visade ett foto på August Strindberg för eleverna och samtidigt berättade att han skrivit flera högt aktade verk tittade de på fotot en gång till.

Om han har skrivit böcker som folk tycker är bra, varför är han så sur då, undrade barnen. Jag granskade fotot igen och insåg att jag misslyckats i mitt försök att välja en bild där Strindberg såg avslappnad ut, fast jag visste samtidigt vilka andra bilder det fanns att välja på.

”Jaha … Ehh. Han såg väl ut ungefär så på alla bilder, om jag ska vara helt ärlig”, sa jag.

”Måste man se sån ut när man är författare”, undrade någon.

”Nej, det måste man inte”, svarade jag.

 * * *

Om ni i klassrummet önskar lära känna denne till synes buttre Strindberg så kan jag rekommendera Anneli Furmarks seriebok August & Jag som handlar om den unga litteraturstudenten Sigrid som plötsligt möter August Strindberg i egen hög person.

august och jag

När jag lyssnade till Anneli Furmark på Soppscenen i Kalmar gick jag hem med ett eget exemplar av boken med en ytterst snygg dedikation:

2012-10-05-BILD2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *