Lektionsidéer Litteraturtips Skrivövning

Litteraturtips & Lektionsidé: ”Granen”

Det drar sig nu mot jul. Säkert är det pyntat till taket i flera klassrum. Julstjärnor i fönstren. Kanske en stor utomhusgran på skolgården. Lussefika. Julpyssel. Barnen väntar till jullovet. Väntar med spänning på julafton, julklappar, att leka tillsammans med sina syskon och kusiner. Men några av barnen kanske inte väntar alls, de kanske inte firar jul med julbord och julklappar. De kanske aldrig har firat jul och några kommer kanske till och med aldrig fira jul. Anledningarna kan vara flera. Religiösa kanske. Ibland ekonomiska. För många är jul ingen självklarhet.

Men jag tänker ändå att det vore underligt, i alla fall för mig, att låta hela december passera här på Litteraturväggen utan att jag uppmärksammar julen i alla fall en liten smula. Så jag tänkte göra det nu med ett litet litteraturtips till lektioner på tema jul: Tove Janssons fantastiska novell Granen som finns i samlingen Det osynliga barnet. En av mina absoluta favoriter som jag kan läsa på repeat. Så fantastisk högläsning!

Och dessutom handlar den på ett sätt om både de som firar jul och de som aldrig gjort det. I Granen får vi nämligen följa Muminfamiljens allra första julfirande. Om man nu kan kalla det för ett firande … I vanliga fall sover familjen sig förbi julen, det går ju i vinteride, men just detta året blir de väckta av en av hemulerna och sedan är hela julcirkusen igång. Här är en illustration från novellen:

Granen

Som sagt, alldeles strålande högläsning! Och antingen går det att bygga vidare med ett litteratursamtal kring novellen, där är den väldigt tacksam att arbeta med. Men det går självklart också att bygga vidare med en skrivövning på samma tema. Antingen plocka en startmening från novellen, skriva utifrån illustrationen ovan, skriva en haiku på tema gran eller skriva om någon scen från novellen, kanske ändra perspektiv på en scen och bygga vidare. Det finns många sätt.

Eller så bara släcker ni ner i klassrummet, tänder lite ljus och har litteraturmys av hög klass!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *