Att äga läsandet Länkar vidare

”Varför ska vi läsa?”

Widmark artikel

Akademibokhandelns egen (reklam)tidning LÄS! ramlade ner i brevlådan och jag fastnade då särskilt för en artikel med författaren Martin Widmark som talar om barn och läsning.

… först måste du ta reda på varför du själv tycker det är viktigt med läsning. Har du inget vettigt svar på det, ja då är slaget förlorat redan från början. 

Jag håller verkligen med Widmark. I boken väljer jag att jämföra det med grönsakerna på matbordet. Vi måste kunna lämna argument till barnet om varför grönsaker är viktigt, hur kan de annars vet varför grönsaker är nyttigt? Samma med läsning. Samma med motion. Argument krävs. Bättre och tydligare argument än att ”det är bra för dig”. Hur är det bra kan man undra? Det är helt rimligt att ställa den frågan. Och då är det smart att vara redo med tydligare svar. Widmark säger:

Jag tror att läsning ger en förståelse för andra människor som näsan inga andra medier kan göra. Det visar att vi är olika och har olika förutsättningar, att det finns många olika kostymer att kliva in i, en uppsjö med identiteter som man kan anamma. Och det skapar tolerans och ödmjukhet.

För att läsa artikeln, klicka här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *