Läs mer på sidan ... Läsfrågan Litteratursamtal Litteraturtips

Litteraturtips: ”Det fattas en tärning”

det-fattas-en-tarning

I ett litteratursamtal kring Johanna Thydells Det fattas en tärning skulle jag väldigt gärna vilja diskutera språket. Detta, i mina ögon, raka och direkta språk. Det som inte slår knut på läsningen men på läsaren. För att visa ett exempel följer här kapitel 26, Men det hände igen, i sin helhet:

Det var en gång en pappa som inte höll vad han lovade.                                                                     För det hände igen. Och igen. Jag visste inte hur många gånger, hade aldrig varit bra på att räkna, mindes kanske inte, ville kanske inte minnas.                                                                                           Kanske vande jag mig. Vid den krypande magvärken, illamåendet, oron i låren.                                    Men insikten, som en explosion: allt är inte som vanligt i den lilla gulliga familjen, där pappa är, där mamma är, där fiskar simmar, runt runt i en skål.                                                                            Att vilja ta fram världens största suddgummi och försöka radera stökiga nattimmar där jag legat och räknat rosigt röda äpplen i mörkret, med gosedjur som skyddar runtomkring mig. Knappt kunnat höra exakt vad som hände där nere för att hjärtat bultat så hårt. Att tro att man gör det bästa när man går ner, till slut, för att skrika sluta men får svaret upp med dig Puck, nu går du fan och lägger dig, det är mellan mamma och mig det här!                                                                 Man kan inte ställa sig emellan de hårda orden och hålla i en nalle och tro att det ska hjälpa. Man kan inte det. Man är liten och dum om man tror det.                                                                   Liten, så liten och väldigt, väldigt dum.

Litteratursamtalet kan självklart öppna för än vidare diskussioner. Och varför inte följa upp med Läsfrågan. Här mitt exempel:

Om jag vore Puck …

Läs mer om Läsfrågan på sidorna 53-55.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *