Litteratursamtal, Skrivövning

Kapitulera omedelbart

9129680719

När jag läst klart Sanne Näslings”Kapitulera omedelbart eller dö” önskade jag att någon bredvid mig också hade läst den så jag skulle få möjligheten att boksamtala. Jag hade önskat att få prata om allt det som står i boken och allt som inte står. Men att diskutera mellan raderna i det här fallet räcker nog inte, här krävs det att diskutera vad som händer mellan sidorna. Tänk vilka upptäckter som kan göras där tänker jag. Kanske kan man skriva sidorna som fattas?

Ett annat givet samtalsämne är språket, dessa låneord som smattras på sidorna. De är så många att man nästan inte längre kan tala om låneord längre utan man skulle behöva ett nytt begrepp för en text där hela meningar skrivs på annat språk. I ett boksamtal hade jag därför öppnat för följande diskussion: Vad fyller låneorden för funktion? Om man plockade bort alla låneord och översatte till svenska, vad skulle då hända med texten?

Vill avslutningsvis dela med mig av ett guldkorn från boken, hämtat från sida 60 i pocketutgåvan:

  ”Vi borde stänga och öppna ögonen samtidigt, så våra versioner av världen blir så lika som möjligt.”

   Jag nickar långsamt.

   ”Man blinkar ju hela tiden, så det är en skitstor del av livet som man inte ser.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *