Läs mer på sidan ... Litteraturtips Utdrag från boken

Älga. Skubba. Remma. Flänga. Luffa.

Sidhänvisning5

På sidorna 148-156 i boken berättas det om en lektion i ord. Om de bästa orden, svaga ord, starka ord, nyskapade ord, ord som vi lånat, som vi hittat på eller som inte finns ännu. Det talas också om ord som typ betyder samma sak men ändå inte riktigt, med andra ord om synonymer.

Ett utdrag från boken från sida 149 med rubriken Synonymer, eller i alla fall nästan:

Synonymer, ord med liknande betydelse som ett annat med då väldig betoning på liknande. Har ni inte tidigare tagit er an en synonymordbok är det passande nu, även att informera om sidor på nätet där du kan slå upp synonymer eller hur du kan högerklicka i ett ordbehandlingsprogram och få fram det direkt.

För att sedan illustrera detta med att synonymer betyder ungefär samma sak kan vi ta en exempelmening, skriv på tavlan: Tjejen springer snabbt.

Under tjejen fyller ni sedan på med synonymer, exempelvis: tösen, flickan, jäntan, bruden, bruttan, kvinnan, damen och så vidare.

Under springer fyller ni också på med synonymer: kutar, löper, skenar, rusar, remmar, älgar, ränner, joggar och så vidare.

Under snabbt likaså: fort, hastigt, kvickt, raskt, skyndsamt och så vidare.

Så granskar ni era kolumner och kombinerar de olika förslagen, vi har alltså grundmeningen: Tjejen springer snabbt. Diskutera hur lik eller olik den meningen är de andra kombinationerna:

Tösen löper raskt. Damen skenar hastigt. Bruttan älgar kvickt.

*

Väldigt roligt var det sedan att nyligen finna följande illustration i Språkets värld av Johan Althoff och Robert Nyberg (Alfabeta, 2012):

Litteraturtips19

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *