Läs mer på sidan ... Utdrag från boken Veckans ord

Veckans ord: Vinterträdgård

Veckans ord11

I bokens första kapitel – Litteraturväggen – berättas det om lektionsinslag som vi regelbundet kan arbeta med, lektion efter lektion, igen och igen. Ett av dessa inslag är Veckans ord, ett moment som säkert förekommer både här och där i olika versioner runt om i klassrummen. Hur vår version gick till går att läsa mer om på sidorna 31-34. Här följer ett kort utdrag:

Veckans ord består av ord som dykt upp i litteraturläsningen, de gemensamma genomgångarna eller på något annat sätt. Att välja ord från ingenstans skapar inte på samma vis ett logiskt sammanhang som att välja ord som faktiskt har drabbat eleverna på riktigt, att slå upp ord från ingenstans gör i alla fall inte jag dagligdags, jag slår upp ord som står i min väg och som jag inte förstår. Samma logik tycker jag vi ska visa för våra elever.”

Ett av de ord som föll ner framför oss i vår litteraturläsning var ordet vinterträdgård och för att riktigt ta oss an detta nya ord lät vi det vara en del av den långa versionen av Veckans ord-övningen på sida 98.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *